fbpx

Známe to všichni – vyjdete z chladu do teplé místnosti nebo se napijete horkého čaje. A najednou, bum! Brýle se vám zamlží a vidíte sotva na krok. Tento jev, způsobený kondenzací vlhkosti na chladnějších sklech, může být nejen obtěžující, ale i nebezpečný. Zvláště, když se pohybujete ve veřejném prostoru nebo řídíte. Jak ale proti zamlžování brýlí bojovat? Připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů.

1. Spreje a gely proti zamlžování

Jedním z nejjednodušších řešení jsou speciální spreje nebo gely určené přímo na ochranu brýlových skel před mlžením. Tyto produkty vytvářejí na sklech tenký neviditelný film, který zabraňuje kondenzaci vlhkosti. Aplikace je velmi snadná – stačí nanést malé množství na brýle a jemně je otřít hadříkem z mikrovlákna. Spreje jsou k brýlím šetrné a zároveň účinné. Není divu, že jsou velmi oblíbené, a to jak mezi nositeli dioptrických, tak slunečních brýlí.

2. Osvědčené domácí triky

Máte doma mýdlo nebo jar? Tyto prostředky mohou být skvělými pomocníky proti zamlžování brýlí. Jednoduše skla opláchněte ve vlažné mýdlové vodě nebo ve vodě s přídavkem jaru a nechte přirozeně uschnout. Mýdlo nebo jar vytvoří na sklech ochranný film, který zabrání kondenzaci vlhkosti. Jen si dávejte pozor, abyste brýle neutírali drsnými materiály, které by je mohly poškrábat – použijte jemný hadřík z mikrovlákna.

3. Pěna na holení?

Možná vás to překvapí, ale pěna na holení je jedním z méně známých, ale účinných prostředků proti mlžení brýlí. Naneste malé množství pěny na obě strany skel, poté je opláchněte teplou vodou a vysušte jemným hadříkem. Pěna na holení vytvoří tenkou vrstvu, která brání mlžení.

4. Speciální čočky proti zamlžení

Pokud hledáte dlouhodobé řešení, zvažte pořízení speciálních brýlových čoček s úpravou proti mlžení. Tyto čočky mají povrchovou úpravu, která zabraňuje kondenzaci a udržuje skla čistá i v těch nejnáročnějších podmínkách. Stačí je jednou za den otřít speciálním hadříkem a čočky aktivují svůj antifog efekt. Toto řešení je ideální pro ty, kteří se s mlžením potýkají pravidelně.

5. Prevence mlžení sportovních brýlí

Pokud jste fanoušky zimních sportů, víte, že zamlžené lyžařské brýle mohou být opravdovým problémem. Většina moderních lyžařských brýlí má již speciální úpravu proti mlžení, ale přesto se mlžení občas nevyhnete. Doporučujeme brýle nesundávat během přestávek na svahu, případně je odložit na přilbu, kde zůstanou v chladu. Pokud máte brýle zamlžené, nikdy je neutírejte papírovými ubrousky – použijte hadřík z mikrovlákna.

Závěrem

Mlžení brýlí může být nepříjemným problémem, ale rozhodně ne neřešitelným. Ať už zvolíte speciální přípravky, domácí triky nebo inovativní brýlové čočky s technologií proti mlžení, vždy je dobré mít po ruce nějaké řešení, které vám zajistí jasný a čistý pohled na svět.

Pokud máte zájem o produkty, které mohou mlžení zabránit, neváhejte nás navštívit v naší optice. Rádi vám poradíme s výběrem toho nejlepšího řešení pro vás!